10 jaar groei en toewijding met Ingmar Adema

Business Unit Manager Ingmar Adema, vierde onlangs een bijzondere mijlpaal: al 10 jaar lang maakt hij zich hard voor onze Engineering professionals en klanten! In dit artikel doorlopen we zijn reis van opleiding tot huidige rol, blikken we vooruit naar zijn toekomst bij YP en staan we stil bij een decennium-lange samenwerking.

Je 10-jarig jubileum! Hoe voelt dat?

Gek, veel meegemaakt, veel gebeurd maar 10 jaar is snel gegaan!

Kun je kort iets vertellen over je periode vóór Your Professionals?

Qua studie heb ik de HBO opleiding Human Resource Management gevolgd. Ik wist dat ik met mensen wilde werken, ze beter maken en helpen bij hun volgende stap. Na mijn studie heb ik bij verschillende grote organisaties gewerkt, waaronder Randstad Airport Services, UWV en Startpeople.

Hoe ben je uiteindelijk bij Your Professionals terecht gekomen?

Ik werd benaderd door Mourad Ikariden, de huidige directeur. Ik was 32 en zocht een baan voor langere tijd. Door de grootte van de organisaties waar ik voorheen werkte, ondervond ik de bijbehorende beperkingen en belemmeringen. Bij Your Professionals zag ik de mogelijkheid om voor een kleinere organisatie te werken en het idee om samen te groeien en iets op te bouwen sprak mij aan.

Hoe heeft jouw rol zich in de loop van de jaren ontwikkeld?

Ik ben als Recruitment Consultant begonnen, we bestonden toen uit vijf man intern. Sinds dag een heb ik mij gericht op Engineering. Ik startte met nul aangesloten engineers en heb eigenlijk zelf de unit opgezet. Vier jaar later werden we in 2017 onderdeel van DPA, en dat heeft ons geholpen om de organisatie om te bouwen naar een detacherings/consultancyclub. Nu bevind ik mij in een fase waarin mijn rol vanuit meewerkend voorman naar leider moet ontwikkelen. Als iets niet goed loopt ga je snel bijspringen en zelf meewerken. Dat is de transitie die nu echt gemaakt moet worden – anders groei je niet in je rol en belemmer je zowel de groei van de organisatie als je eigen groei.

Wat vind je het mooiste aan je huidige rol?

Als Business Unit Manager mag je anderen om je heen beter maken. Wekelijks mag ik de vraag stellen: hoe kan ik je helpen aan de volgende stap om jouw droom waar te maken? Je hebt verbinding met de markt, met professionals en mag je interne team coachen. Daarnaast vind ik het mooi dat je verder mag denken over waar we als unit naartoe bewegen, dat stuk koers bepalen.

Die koers heb je al die jaren bepaald voor één sector, waarom Engineering?

Ik ben in de engineering sector terechtgekomen dankzij Your Professionals. Wat ik het mooiste vind aan deze branche is dat er altijd wat te doen is. Er worden dingen gecreëerd vanuit het niets, soms zijn het halffabricaten, soms eindproducten – veel mensen beseffen niet hoeveel producten voortkomen uit engineeringprocessen. Het is een omgeving met veel innovatieve technieken, en dat maakt het werken met deze bedrijven echt inspirerend.

Het enige wat hier niet verandert is dat alles continu verandert. In positieve zin – er zit altijd een gedachte van groei achter.

Welke uitdagingen ben je onderweg tegengekomen en hoe heb je deze overwonnen?

We komen van ver: in mijn eerste jaar was YP niet vindbaar. Alles is dan een uitdaging omdat er niks staat, je kent de markt niet, en de markt kent jou niet als persoon en organisatie. Ik ben er altijd ingestapt met het idee, je hebt niets te verliezen, benader iedereen zoals je zelf benadert wil worden en toon respect naar de klant. Die oprechtheid maakt dat sommige klantrelaties al tien jaar teruggaan. Toch is de huidige tijd het meest uitdagend. Vorig jaar maakten we ons los van DPA, een grote groep. Dat vraagt weer hele andere dingen nadat je 5 jaar in een veilig coconnetje hebt geleefd. Soms is het lastig om het bekende los te laten, niet meer te doen wat je gewend bent maar de dynamiek typeert de organisatie. Het enige wat hier niet verandert is dat alles continu verandert. In positieve zin – er zit altijd een gedachte van groei achter.

Waar ben je het meest trots op in de afgelopen 10 jaar?

Het feit dat ik de Engineering unit heb opgezet en dat we het nu zo goed doen. Ondanks de uitdagende momenten en moeilijke periodes, zijn we een essentiële pijler geworden binnen Your Professionals. De visie die we 8 jaar geleden bespraken, leek toen ver weg, maar zijn we nu wel degelijk aan het realiseren. Het is geweldig om te zien hoeveel we gegroeid zijn en welke impact we hebben op zowel de organisatie als de professionals die we ondersteunen.

De visie die we 8 jaar geleden bespraken leek toen ver weg, maar zijn we nu wel degelijk aan het realiseren.

Wat is jouw visie op leiderschap en hoe heb je deze in je huidige rol toegepast?

Mijn persoonlijke visie op leiderschap draait om eigen drive en zelfredzaamheid. Als ik iemand moet uitleggen wat er leuk is aan zijn of haar werk dan gaat er iets niet goed. Daarom moedig ik mijn team aan om hun eigen weg te vinden, initiatief te nemen en te leren van hun ervaringen. Ik geloof in het geven van vrijheid binnen bepaalde kaders – afspraken nakomen, processen volgen, openheid en rechtvaardigheid zijn essentiële aspecten van mijn leiderschapsstijl. Daarnaast ben je ook een motivator en een coach die het overkoepelende belang in de gaten houdt en bijstuurt wanneer nodig.

Als BUM heb je veel verantwoordelijkheden, veel eind-verantwoordelijkheden. Hoe ga je om met de stress en druk die bij jouw functie komen kijken?

Ik geloof dat stress voornamelijk iets is wat je jezelf oplegt. Zes jaar na mijn start kwam ik in een burn-out terecht. Toen ik hieruit kwam wilde ik volle bak verder. Dat kan alleen in een organisatie die menselijk is. Uiteindelijk is het belangrijk om je lichaam en geest goed te doen. Soms betekent dit juist een stap naar achteren zetten en inventariseren: wat is er echt aan de hand, wat zijn we aan het doen? Heeft het zin wat we doen of moeten we aan andere knoppen draaien? Is het nu belangrijk of kan het over twee weken ook? Makkelijker gezegd dan gedaan, maar onverschillig doorrennen is in ieder geval niet het antwoord. Engineering is altijd mijn kindje, als iets niet loopt dan kun je balen, je kan in die modus blijven zitten maar veel beter is die stap naar achteren zetten.

Als je met alle inzichten die je hebt opgedaan advies kunt geven aan jezelf 10 jaar geleden, wat zou dat advies zijn?

Wat ik anders zou doen is meer rust creëren voordat ik een grote volgende stap maakte – bijvoorbeeld door een bepaalde management training te volgen. Ook zou ik mezelf adviseren om me iets strenger op te stellen. Van nature hou er niet van om ergens boven te staan en “leidinggevende te spelen” maar vaak is het beter om de teugels bij de start wat strakker te houden en daarna te laten vieren, in plaats van andersom. Als ik naar de eerste jaren kijk, was ik heel gedisciplineerd en gedecideerd aan het werk. Mijn advies zou zijn om dit vast te houden want het levert succes op.

Mijn ambitie is om de unit zodanig op te bouwen dat ik de zorg kan overdragen aan iemand anders en meer een strategische positie kan vervullen.

Wat is het plan voor de volgende 10 jaar?
Ik kijk nooit zo ver vooruit, bewust niet. We zitten in een markt en business waarin een jaar vooruitkijken al best een ding is. Mijn ambitie is in ieder geval om de unit zodanig op te bouwen dat ik de zorg kan overdragen aan iemand anders en meer een strategische positie kan vervullen op directieniveau – aansturen in plaats van meedraaien. De route is daarom partner worden en dat traject loopt al. Het zou mooi zijn als ik op een gegeven moment niet meer moet werken, maar mag werken. De intensiteit van mijn huidige rol maakt het gaaf maar is tot mijn 70ste niet gezond om vol te houden.
Je benoemde het partnertraject - wat betekent deze mogelijkheid voor jou?
Het is een groot gebaar van waardering voor je werk van de afgelopen tien jaar. Het belangrijkste gevoel is dat stukje compliment en de mogelijkheid krijgen. Geld komt op een lagere plaats. Aan de andere kant is het ook een binder tussen jou en de organisatie – feitelijk weet ik dat dit hoogstwaarschijnlijk mijn laatste baan is.
Deel dit bericht

Jouw carriere versnellen in de projectenwereld?

Opschalen met een strategische partner?