Ondernemen zonder schakels

10 vragen aan Mourad Ikariden, Directeur bij YP

Grootse ambities, een haarscherpe focus op purpose en een passie voor vrij ondernemen. In dit interview met Mourad Ikariden, managing partner bij Your Professionals, verkennen we zijn professionele achtergrond, leiderschapsfilosofie en toekomstvisie. We duiken in de fundamenten van zijn rol als leider en zijn drijfveren in de wereld van projecten, consultancy en L&D.

1. Voordat we de diepte in duiken spoelen we terug naar het begin - hoe zag de start van jouw professionele reis eruit?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe successen tot stand zijn gekomen. Dat zat er al vroeg in. Daarbij ging het mij niet om de materiële uitkomst, maar welke concrete stappen heeft iemand genomen om bepaalde successen te behalen. Waar mensen in de commerciële wereld vaak denken aan de resultaten, ben ik meer geïnteresseerd in de funnel – de acties naar die resultaten toe. Via een Marketing Management studie hoopte ik dit te onderzoeken.

2. Dan ben je de schoolbanken uit, hoe vervolgt je reis?

Na mijn studie heb ik een ABN Amro traineeship gevolgd – ik heb daar op verschillende afdelingen meegedraaid en onderzocht hoe zo’n organisatie werkt. De cultuur was nogal zakelijk met veel gebaande paden. Die gebrek aan vrijheid paste niet bij mij. Bij ABN heb ik het daarom maar een jaartje volgehouden waarna ik per toeval de detachering in ben gerold. Detachering vond ik direct interessant: je hebt boeiende eindklanten, consultancy, commercie en strategie. Ik startte als Account Manager, had een supergoede baan maar ik voelde het niet, vooral in mijn guts niet wat ik super belangrijk vind. Kort daarna werd ik door STHREE Group gerecruit, een Engelse staffing organisatie die kantoren over de hele wereld aan het openen was. Ze hanteerden een hele salesgedreven werkmethode waarbij je veel vrijheid kreeg om je eigen account in te richten. Met die ruimte kon ik een werkproces neerzetten die mij daar heel succesvol heeft gemaakt. Van Junior Consultant ben ik doorgegroeid naar Business Manager. Na een paar jaar had ik de ambitie om naar het Midden-Oosten af te reizen. Ik was op zoek naar avontuur en ondernemerschap. Ondanks de vele locaties deed deze mogelijkheid zich maar niet voor. Uiteindelijk heb ik 7 jaar bij STHREE gewerkt. 

Geen Midden-Oosten maar Your Professionals?

Klopt, ik heb mij bij mijn start ingekocht bij Your Professionals. Enerzijds in een rol vergelijkbaar met die bij STHREE: het opbouwen van de markt, strategie ontwikkelen, businessplannen opstellen en uitvoeren. Dit omvatte embedded software, infrastructuur, engineering, data en banking, olie en gas, chemie en woningcorporaties. Anderzijds richtte ik mij vooral op het opbouwen van de organisatie – van een kleine club met nog geen handvol interne medewerkers tot een team van 35 collega’s, en van nog geen 10 professionals tot een groep van 80/90 specialisten.

Vooral het stukje autonomie is voor mij belangrijk. Vrij ondernemen zonder teveel schakels.

3. Je hebt Your Professionals op een gegeven moment verkocht en toen teruggekocht. Hoe ben je tot die beslissingen gekomen?

Ik wilde onderdeel worden van een grotere groep om nog meer te leren over de detacheringssector. Daarom besloot ik in 2017 de helft van mijn aandelen te verkopen. Mijn ambitie was een gevestigde groep worden, het bedrijf door te ontwikkelen en om dat samen met DPA te doen. Ik werd Cluster Directeur van verschillende units waaronder Engineering, Infra en Java, bestaand uit 350 professionals en 35 interne collega’s. Een boeiende uitdaging maar wel zwaar en wennen om je aandacht te verdelen. Ook voor de mensen om mij heen was het wennen om hun rol te pakken. Toch vond ik het een gezonde ontwikkeling. Het probleem is dat als je 100% ondernemer bent maar niet 100% aandelen en autonomie hebt, er veel tijd en energie verloren kan gaan aan corporate politiek. De effectiviteit is dan ver te zoeken. Ik had een ambitie en visie die anders was dan van de groep. Vooral het stukje autonomie is voor mij belangrijk. Vrij ondernemen zonder teveel schakels. Na 5 jaar besloot ik daarom om de organisatie terug te kopen. 

Je werkt niet voor mij maar samen met mij aan je eigen purpose.

4. Nu sta je weer aan het roer van een onafhankelijke club met bijna 200 man, wat is jouw visie op leiderschap?

Allereerst moeten de kernwaarden duidelijk zijn. Dit biedt houvast voor jezelf en je mensen om vanuit die topics gefundeerd te coachen en begeleiden. Daarnaast geloof ik in een zelfmotiverend systeem. Wanneer mensen mij willen pleasen voelt dat voor mij heel erg benauwend. Als je voor iemand werkt vind ik dat verkeerd – je werkt niet voor mij maar samen met mij aan je eigen purpose. Mijn visie op leiderschap is vooral daarop gericht: vanuit je eigen purpose werken, expliciet maken hoe je dat wilt doen met een persoonlijk businessplan en dat gebruiken om je rol op te zetten. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen ondernemend zijn en een growth mindset hebben. 

5. Hoe heeft YP zich ontwikkeld onder jouw leiding?

Your Professionals ontwikkelt zich goed door. Van een organisatie die zich voor 100% richtte op projecten groeien we uit tot een consultancybureau en learning & development partner. Daarnaast hebben we nu een volwaardige inrichting die niet alleen gericht is op sales, maar ook andere aspecten van het vak omvat, zoals HR, Marketing en Development Coaching. Op deze manier kunnen wij ons beter focusen op een gespecialiseerde benadering van functies. 

De Spartaanse insteek daar geloof ik niet in: puur en alleen werken voor je hypotheek, je auto, je familie. Een mens verdient meer.

6. Wat wil je met YP bereiken voor de interim professional?

Dat mensen gelukkig werken allereerst. Dat mensen inzien waar ze het voor doen. De Spartaanse insteek daar geloof ik niet in: puur en alleen werken voor je hypotheek, je auto, je familie. Een mens verdient meer. Ik wil professionals leren om bewust te kiezen voor een carrière voor hunzelf, hun alle middelen bieden om deze fundering op orde te hebben en daarna keihard voor hun langetermijndoel, bij ons de STYP,  te gaan. Het maximale uit je potentie en carrière halen.

7. Daar komt een sterk intern team bij kijken. Wat maakt YP volgens jou een aantrekkelijke plek voor interne collega's?

Naast een sterke focus op purpose bieden we een steile leercurve binnen een ondernemende club. Het is een omgeving met veel vrijheid en een hoog kennisniveau van specifieke markten. Je kunt bij ons je expertise uitbreiden met trainingen en de specialistische kennis van je collega.

8. De projectenwereld heeft voor sommigen een negatieve connotatie, aangezien het om een commerciële markt gaat waarbij de mens centraal staat, niet producten. Hoe zorg je voor de balans tussen zakelijkheid en menselijkheid?

Bij Your Professionals hebben wij onze expertise en dienstverlening scherp en helder. Daar sluiten consultants op aan die daarbij passen. Ik ben het eens dat het een delicate wereld is waarin je heel helder moet communiceren. Door de aantrekkelijkheid van salarissen en arbeidsvoorwaarden is het makkelijk het volledige plaatje uit het oog verliezen. Daarom moet je scherp zijn op het beeld dat je schetst en je verhaal duidelijk en transparant neerzetten: je biedt een zeer steile leercurve aan met afwisselende projecten. Door middel van structurele Hr-gesprekken wordt de ambitie en wens opgehaald bij de professional en vanuit Sales vertaald naar passende opdrachten. Uiteindelijk blijft het een samenwerking.

Als je ambitie ligt bij grote successen en je hier ook echt gehoor aan geeft, is dat niet de makkelijkste route.

9. Als je aan het begin van je Your Professionals avontuur advies zou kunnen geven aan je jongere zelf, wat zou dat advies zijn?

Trust the process. Ik heb een moeilijke weg bewandelt – als je ambitie ligt bij grote successen en je hier ook écht gehoor aan geeft is dat niet de makkelijkste route. Mijn advies zou zijn om meer gebruik te maken van mijn achteruitkijkspiegel om bewust de successen te zien die je hebt gerealiseerd. Geniet van de groei en vooruitgang die je hebt geboekt en zie het leven als een proces van ontwikkeling, plezier en groei. Dat kun je alleen bereiken als je terugkijkt naar waar je stond en waar je nu bent.  

Je hoeft niet in hart en nieren ondernemer te zijn om te ondernemen, zolang je hierin goed wordt gefaciliteerd.

10. Tot slot, wat is jouw visie voor de toekomst van Your Professionals en op welke manier zal YP blijven groeien om tegemoet te komen aan de behoeften van de markt?

De ambitie van YP is nog steeds om een groep te worden. We hebben een punt bereikt waar we andere ondernemers kunnen aanhaken en begeleiden om elkaar te helpen groeien en ontwikkelen. Een platform die verschillende diensten levert waarvan de leden samenwerken en elkaar versterken. De focus blijft op groei realiseren binnen Interim Solutions, Consultancy en L&D omdat dat zaken zijn waar je voor individuen en bedrijven echt een meerwaarde kan creëren. Daarnaast geloof ik in ons partnermodel waarin we gedreven professionals de mogelijkheid bieden om onderdeel te worden van Your Professionals. Je hoeft namelijk niet in hart en nieren ondernemer te zijn om te ondernemen zolang je hierin goed wordt gefaciliteerd. En dat kan bij Your Professionals.

Deel dit bericht

Jouw carriere versnellen in de projectenwereld?

Opschalen met een strategische partner?