Ikigai: het kompas voor een betekenisvol bestaan

Het kompas voor een betekenisvol bestaan

Het vinden van betekenis en voldoening in ons leven is een universeel verlangen. We streven allemaal naar een gevoel van vervulling en tevredenheid. Een loopbaan vinden die zingeving en geluk brengt is hierbij essentieel maar kan lastig zijn. Waar begin je? En welke componenten spelen een cruciale rol? Gelukkig is er een Japanse filosofie genaamd Ikigai die kan helpen bij het navigeren van deze uitdaging.

Ikigai

Ikigai is een Japans woord dat letterlijk “reden voor leven” betekent. Het is een eeuwenoud concept dat de vier elementen van passie, missie, roeping en beroep samenbrengt om een gevoel van richting en betekenis in het leven te vinden. Om deze balans te creëren is het belangrijk dat je een baan beoefent die niet alleen geld oplevert, maar ook je passies en vaardigheden benut, je een purpose geeft en bijdraagt aan de maatschappij. Om je Ikigai te vinden, is het daarom belangrijk om eerst na te denken over je interesses, vaardigheden, waarden en doelen. Waar word jij enthousiast van? Waar ben je goed in? Wat vind je belangrijk? Welke impact wil je maken? Door deze onderwerpen te verkennen, krijg je helderheid over jouw gewenste levenspad en kun je stappen zetten richting een bevredigend en zinvol leven.

Passie: jouw innerlijke drijfveer

Passie is het innerlijke vuur dat mensen drijft. Je passie ligt in de overlap tussen datgene waar je goed in bent en waar je van houdt (om te doen). Voor sommigen is het de voldoening van creatieve activiteiten, zoals het maken van muziek of het schrijven van verhalen. Voor anderen is het anderen inspireren, bergbeklimmen of innovatieve oplossingen bedenken. Wanneer je jouw passie kunt combineren met je werk, voelt het niet langer als een verplichting, maar als een bron van inspiratie.

Missie: een betekenisvol doel

Volgens Ikigai gaat je missie verder dan alleen persoonlijk succes. Het draait om het creëren van een positieve impact door je interesses en energie in te zetten voor iets dat groter is dan jezelf. Stel je hebt een voorliefde voor duurzaamheid en een diepe wens om de wereld groener te maken. Door je te richten op duurzame initiatieven of milieuvriendelijke projecten, leef je volgens je Ikigai en lever je een waardevolle bijdrage aan de maatschappij. Het vervullen van zo’n betekenisvolle missie geeft niet alleen voldoening, maar ook een diep gevoel van zingeving in je werk.

Roeping: het pad naar impactvol werk

Je roeping is het pad waarop datgene wat de wereld nodig heeft en waar je een inkomen van kunt genereren samenkomen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je anderen helpt als zorgverlener, dat je mensen inspireert met je kunst of dat je complexe technische problemen oplost als Engineer. Het volgen van je roeping geeft je het gevoel dat je iets belangrijks bijdraagt. Het is een manier om een betekenisvolle en bevredigende loopbaan te creëren.

Beroep: persoon en maatschappij

Als professional in Nederland ben je gemiddeld tot wel 69,000 uur van je leven aan het werk. Hoewel het misschien niet het meest romantische onderdeel van het Ikigai-concept is, is je beroep daarmee een cruciale factor in een zinvol bestaan. Je beroep komt voort uit de synergie tussen datgene waar je goed in bent en waarvoor je beloond kunt worden. Hierdoor wordt het niet slechts een middel om te voorzien in je levensonderhoud, maar een katalysator voor persoonlijke groei en maatschappelijke impact. Met elk uur dat je in je werk investeert, bouw je aan een stevige fundering voor een betekenisvol bestaan.

Een waardevolle investering

Nadat je deze gebieden hebt onderzocht, kun je je richten op het vinden van een carrière die aansluit op jouw Ikigai. In deze baan komen jouw passie, missie en roeping samen. Dit kan betekenen dat je je huidige baan verlaat voor iets anders, of dat je een baan zoekt die beter bij je past binnen je huidige organisatie. Het kan ook betekenen dat je een eigen bedrijf start of je vaardigheden gebruikt voor vrijwilligerswerk. Door je te concentreren op het vinden van werk dat betekenisvol is voor jou, zul je niet alleen gelukkiger zijn in je werk en je leven, maar ook een positievere impact hebben op de wereld om je heen.
Deel dit bericht

Jouw carriere versnellen in de projectenwereld?

Opschalen met een strategisch parter?