Van Recruitment Consultant tot Partner

Het inspirerende traject van Ingmar Adema

2013 start Ingmar zijn opmerkelijke reis bij Your Professionals. Van Recruitment Consultant binnen de unit Engineering, groeit hij gestaag door naar Business Unit Manager en bouwt de unit vanaf de grond op, tot een onmisbare tak van de organisatie. Tien jaar later is het tijd voor de volgende stap: Partner. Voor dit artikel spraken we zowel Ingmar als Mourad Ikariden, Directeur en Managing Partner bij YP. We vroegen hen naar het partnerschap, hun decenniumlange samenwerking en visie op ondernemen.  

10 jaar groei en samenwerking

Op de valreep van 2023 zetten Ingmar en Mourad eind december twee bijzondere handtekeningen. Ingmar wordt hiermee officieel partner binnen de unit Engineering, iets meer dan tien jaar na zijn eerste dag bij Your Professionals. 

“De visie was gelijk helder” vertelt Ingmar. “Ik kwam aan boord als Recruitment Consultant en kreeg de vrijheid om de unit Engineering op te bouwen, met de overeenstemming dat ik het team kon aansturen zodra de unit groot genoeg was. Het stuk ondernemerschap zat er altijd in” deelt Ingmar. “Weliswaar nog niet in een aandelenconstructie maar je unit is in feite jouw toko.” Drie jaar na zijn start maakt Ingmar de doorgroei naar Business Unit Manager. Onder zijn leiding bouwt YP Engineering verder uit tot een belangrijke pijler binnen de organisatie.

Het groeipad wijdt Ingmar enerzijds aan het faciliterend karakter van Your Professionals en de goede samenwerking met Mourad. “Bij binnenkomst had ik wat recruitment ervaring maar ik heb veel van hem geleerd wat betreft uitvoering. Met name het stoïcijns nastreven van je doelen, de weg ernaar toe uitstippelen en bewaken, en mensen positief en sturend hier in mee kunnen nemen. Dat zijn de belangrijkste lessen die hebben bijgedragen aan waar ik nu sta.” Anderzijds heeft ook Ingmar’s eigen volhardendheid, doelgerichtheid en loyaliteit een grote rol gespeeld. “Niet alleen blijven in de makkelijke tijden of gaan voor het snelle geld, maar juist verder kijkend met een oog gericht op de lange termijn.”   

Filosofie achter het partnerschap

In 2019 begint Mourad met de gedachte te spelen om partnertrajecten op te zetten binnen de organisatie. Op dat moment is Your Professionals nog onderdeel van DPA. “Dit is altijd een langetermijndoel voor mij geweest en gedeeltelijk om deze reden heb ik de club uiteindelijk teruggekocht. Je hoort wel eens horrorverhalen van ondernemers die hun laatste spaargeld inzetten om zaken op te zetten of overeind te houden. Ik geloof dat je niet per se hardcore ondernemer hoeft te zijn om te ondernemen en wilde het YP platform daarvoor open stellen, samen met mensen die dat willen en bij wie dat past.”

Wat iemand geschikt maakt om partner te worden? “Allereerst dat je een scherpe focus bezit en een duidelijke specialisatie hebt met concrete kwaliteiten waar je in uitblinkt” legt Mourad uit. “Je hebt een propositie waar je verder aan wilt en kunt bouwen. Daarnaast moet je energie van het traject kijgen en het je niet belemmeren. Uiteindelijk vind ik het belangrijkst dat je het gedachtegoed deelt van samen de taart groter maken. Sommige mensen denken vaak bij mooie mijlpalen: stel dat ik dit alleen, zonder YP had gedaan. Ze kijken dan niet naar de investering. Iemand moet wel verbonden zijn aan Your Professionals, begrijpen waar ze instappen en van nature al een teamplayer zijn.

Ingmar's traject

En deze kwaliteiten herkende Mourad ook in Ingmar. “Hij is enerzijds iemand die heel geconcentreerd is op zijn werk, zijn vaardigheden en zijn doelen. Anderzijds is hij een echte teamplayer. Iemand met een lange adem, een marathon loper die lang kan volhouden zonder de mens uit het oog te verliezen”.

In 2021 ligt het concept van het partnerschap dan voor het eerst op tafel. “De transitie vond ik best spannend” geeft Ingmar toe. “Wat dat betreft ben ik vrij conservatief opgevoed. Het belang van vaste contracten en geen onnodige risico’s nemen heb ik van huis uit altijd meegekregen. Nu ga je investeren en laat de traditionele zekerheden los. Dat vergt wel een verschuiving van mindset. Maar je kent de organisatie binnenstebuiten, werkt al 10 jaar samen en voelt de betrokkenheid. Daardoor weet je precies waar je aan begint en dat maakt de overgang uiteindelijk smooth.”

 

Blik op de toekomst

Wat Ingmar’s plannen zijn als partner? “Engineering is altijd mijn kindje geweest en met het partnerschap voelt het werk nóg dichterbij. Komende jaren wil ik samen met het YP platform de unit keihard laten groeien op het gebied van Consultancy, L&D en Interim Solutions. Oplossingen bieden die echt wat betekenen in de markt.” 

Ondertussen verkent Mourad ook minder zware partnertrajecten voor de nabije toekomst. Hierin hoeft iemand niet per se via een leidinggevende rol in te stromen. “Als jij een key persoon wordt binnen de groep, of dat nu in een rol is van Development Coach of Business Manager, wordt een partnership mogelijk. Onze missie bij YP is het faciliteren van groei en met de partnerconstructie maak je een extra groeidimensie mogelijk. Voor zowel Your Professionals als haar individuen.” 

Deel dit bericht

Wil jij werken in een bedrijf waar ruimte is voor jouw creativiteit?