Top 10 don'ts voor je CV

Valkuilen om te vermijden

Je CV is vaak het eerste wat een potentiële werkgever van je ziet. En als ambitieuze professional wil je natuurlijk een positieve indruk maken. Maar soms sluipen er fouten in je CV die je sollicitatie kunnen dwarsbomen. Hier zijn de grootste valkuilen waar je voor moet waken bij het opstellen van je CV.

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.

1. Taalfouten

Niets oogt zo slordig als een CV met spelfouten, grammaticale fouten en rare zinsconstructies. Een foutje is snel gemaakt dus dubbelcheck altijd je tekst. Er zijn genoeg handige tools, van ChatGPT tot online spellingscontrole, die je hierbij kunnen helpen. Laat ook anderen er een kritische blik op werpen. Een slordige taalvaardigheid kan je professionele uitstraling namelijk behoorlijk schaden. Volgens onderzoek bevat maar liefst 58% van de CV’s spelfouten. Met een foutloos CV heb je dus al snel een streepje voor.

2. Irrelevante informatie

Zet alleen relevante werkervaring, vaardigheden en opleidingen op je CV die bijdragen aan het beeld dat je wilt neerzetten. Vermijd overbodige details die alleen maar afleiden. Recruiters besteden gemiddeld maar 6 seconden aan een eerste CV-scan, dus zorg dat je de essentie van je kennis en kunde laat zien.

3. Onwaarheden

Eerlijkheid duurt het langst. Leugens of overdreven waarheden komen vroeg of laat toch aan het licht. Zelfs als dat niet gebeurt, zorgt het voortdurend moeten herinneren en verbergen van deze onwaarheden voor onnodige stress. Wees transparant over je achtergrond en capaciteiten. Zelfs kleine onwaarheden kunnen je geloofwaardigheid volledig ondermijnen.

4. Ontbrekende contactgegevens

Vergeet niet je contactgegevens duidelijk bovenaan je CV te vermelden. Een foutje in je e-mailadres of telefoonnummer kan je de baan kosten omdat recruiters je niet kunnen bereiken. Vermeld je volledige naam, telefoonnummer, en een professioneel e-mailadres. Overweeg ook om je LinkedIn-profiel toe te voegen.

5. Slechte foto

Een foto is niet verplicht, maar als je er een plaatst, zorg dan dat deze er representatief uitziet. Onderzoek wijst uit dat een goede, professionele foto op je cv de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek kan vergroten. Met een onprofessionele foto kunnen er juist negatieve vooroordelen ontstaan. Vermijd daarom vakantiefoto’s of groepskiekjes en kies voor een nette pasfoto of zakelijke portretfoto. 

6. Genante e-mailadressen

Gebruik op en stuur je CV met een zakelijk e-mailadres, geen grappige of kinderachtige varianten als “biertjelover@…” of “queen_miesxxx@…”. Dit straalt weinig professionaliteit uit. Maak eventueel een nieuw e-mailadres aan met je voor- en achternaam.

7. Onjuiste datums

Zorg dat je begindatums en einddatums van werkervaring en opleidingen kloppen. Inconsistenties of gaten vallen snel op kunnen de indruk wekken dat je iets probeert te verbergen of dat je niet nauwkeurig werkt. Dubbelcheck daarom altijd deze gegevens om verwarring of ongemakkelijke vragen te voorkomen.

8. Slechte Opmaak

Een rommelige, onoverzichtelijke opmaak maakt je CV er niet uitnodigender op. Kies een strak en duidelijk template met voldoende witruimte. Geen ster in design? Maak gebruik van gratis online CV-makers om toegang te krijgen tot honderden professionele templates in allerlei stijlen. Zo biedt de gratis versie van Canva al heel veel mogelijkheden en vind je op Pinterest meer dan genoeg voorbeelden. 

9. Irrelevante Social Media

Voeg alleen relevante sociale mediaprofielen toe aan je CV, zoals je professionele LinkedIn-account. Laat persoonlijke social accounts achterwege, tenzij ze echt iets toevoegen aan je professionele imago. Recruiters doen vaak een online speurtocht naar je, dus zorg dat ze iets goeds vinden!

10. Gebrek aan Persoonlijkheid

Hoewel je zakelijk moet blijven, mag je best wat persoonlijkheid en passie laten doorschemeren in je CV. Een vlakke, saaie opsomming maakt weinig indruk en laat je niet opvallen tussen andere kandidaten. Laat zien wie je bent en wat je drijft, binnen de grenzen van professionaliteit. Deel bijvoorbeeld wat je motiveert, welke waarden je belangrijk vindt, en wat je passie is in je vakgebied. Dit geeft recruiters een beter beeld van jou als persoon en kan helpen om een sterke, authentieke indruk te maken.

Next Steps

Met de juiste aanpak, een strak design en voldoende zelfkritiek zorg je ervoor dat jouw CV er professioneel en overtuigend uitziet. Zo onderscheid jij je van de massa en maak je een geweldige eerste indruk bij potentiële werkgevers. Heb je de uitnodiging voor je sollicitatiegesprek binnen? Lees hier hoe je je in 5 stappen optimaal voorbereid. Succes!

 

Deel dit bericht

Ben je klaar om jouw carrière te versnellen in de projectenwereld?