Van Lean Beginner tot Expert

Binnen de methodiek Lean vertegenwoordigt elke belt een bepaald niveau van kennis en vaardigheden. Maar welke belts zijn er te behalen en voor wie zijn ze relevant? Leer meer over de betekenis en impact van elk niveau en hoe ze organisaties helpen optimaliseren en groeien.

De Lean Belts

Lean is een klantcentrale managementfilosofie en werkwijze die is gericht op het elimineren van verspillingen en het optimaliseren van processen. Binnen Lean worden vier niveaus van expertise onderscheiden, ook wel bekend als Lean Belts. De niveaus omvatten de Yellow, Orange, Green en Black Belt, en elk niveau heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en capaciteiten om de implementatie van Lean en procesverbetering te leiden.

Yellow Belt

Niveau: Beginner
Rol: Deelnemer

Een Lean Yellow Belt certificering is een introductie tot Lean-methodologie en procesverbetering. Op dit niveau leer je de basisprincipes van Lean en krijg je inzicht in het identificeren van verspillingen en het verbeteren van processen. Als Yellow Belt kun je bijdragen aan het verbeteren van efficiëntie en kwaliteit binnen je team of afdeling. Het is interessant voor professionals die betrokken zijn bij operationele processen en willen bijdragen aan het verminderen van verspilling en het optimaliseren van workflows. Een Lean Yellow Belt biedt een solide basis om verder te groeien in Lean en is een waardevolle aanvulling op je professionele vaardigheden.

Orange Belt

Niveau: Gemiddeld
Rol: Teamlid

Een Lean Orange Belt certificering biedt een dieper inzicht in Lean-methodologie en procesverbetering. Op dit niveau leer je geavanceerdere Lean-tools en -technieken toepassen om processen verder te optimaliseren en verspilling te verminderen. Met een Orange Belt-certificering kun je als facilitator fungeren bij Lean-projecten en kleine verbetertrajecten opzetten. Het is interessant voor professionals die streven naar meer betrokkenheid bij Lean-initiatieven en het realiseren van meetbare resultaten. Het behalen van een Lean Orange Belt biedt kansen voor groei en carrièreontwikkeling in continue verbetering en operations management

Green Belt

Niveau: Gevorderd
Rol: Projectleider

Een Lean Green Belt-certificering stelt professionals in staat om diepgaande procesverbeteringen te realiseren. Als Green Belt leer je geavanceerde Lean-methoden en -instrumenten toepassen om complexe problemen aan te pakken en efficiëntie te vergroten. Je kunt als projectleider fungeren en teams begeleiden bij het implementeren van Lean-principes in organisaties. Het behalen van een Green Belt-certificering opent de deur naar leiderschapsrollen in Lean-implementatie en biedt mogelijkheden voor procesoptimalisatie en kostenbesparing. Het is vooral interessant voor professionals die een belangrijke rol (willen) spelen bij kwaliteitsmanagement, operations en continue verbetering.

Black Belt

Niveau: Expert
Rol: Leider/Mentor

Een Lean Black Belt-certificering vertegenwoordigt het hoogste niveau van Lean-expertise. Als Black Belt ben je in staat om complexe bedrijfsuitdagingen aan te pakken en grootschalige procesverbeteringen te realiseren. Je hebt diepgaande kennis van Lean-methoden, statistische analyses en verandermanagement. Als projectleider ben je in staat om organisaties te transformeren door Lean-principes en -technieken toe te passen. Je speelt een cruciale rol bij het coachen en begeleiden van teams, het identificeren van verbetermogelijkheden en het implementeren van duurzame veranderingen. Een Black Belt-certificering opent de deur naar leiderschapsposities in Lean-implementatie en biedt kansen voor het realiseren van significante operationele verbeteringen en kostenbesparingen. Het is met name interessant voor professionals die een cruciale rol (willen) spelen bij kwaliteitsmanagement, operations en continue verbetering.

Deel dit bericht

Meer weten?

Wil je advies over welk Lean niveau waardevol kan zijn voor jou of je team? Laat je gegevens achter en L&D Manager Saskia Torn-Broers neemt binnen 1 werkdag contact met je op.