5x DISC in Coaching

Door Sanne Leenderts, Hr-Consultant Finance

Als HR-Consultant ben ik altijd op zoek naar effectieve manieren om professionals en teams te begeleiden naar succes en ontwikkeling. In deze blog deel ik vijf krachtige methoden waarmee je DISC kunt integreren in jouw coaching. Met DISC als leidraad kun je diepere verbindingen leggen en individuele groei stimuleren.

DISC

DISC is een wereldbekend persoonlijkheidsmodel dat gebaseerd is op de theorie van psycholoog William Marston. Het model verdeelt gedragsstijlen in vier categorieën en kleuren: Dominant (rood), Invloedrijk (geel), Stabiel (groen) en Consciëntieus(blauw). De Dominante stijl is zelfverzekerd en resultaatgericht, de Invloedrijke stijl is expressief en sociaal, de Stabiele stijl is geduldig en ondersteunend, en de Consciëntieuze stijl is nauwkeurig en analytisch. Met DISC krijg je inzicht in de unieke voorkeuren en sterke punten van mensen waardoor je coaching op maat kunt bieden die hen helpt om hun volledige potentieel te benutten en succesvolle resultaten te behalen.

1. Effectief aftrappen

Wanneer iemand bij Your Professionals in dienst komt, is een van de eerste stappen die we doorlopen een 1-op-1 bespreking van zijn of haar DISC- analyse. De professional krijgt op deze manier meer inzicht in zichzelf en zijn/haar communicatiestijl, en ik als coach leer de professional op een dieper niveau kennen. Hoe communiceert de professional het liefst? Met welke valkuilen kan ik rekening houden? Welke drijfveren komen naar voren? Persoonlijke aandacht is ontzettend belangrijk als je iemand verder wilt helpen in zijn of haar carrière. Het helpt mij om gerichte en effectieve adviezen te geven en iemand beter te motiveren en inspireren om persoonlijke doelen te behalen. Dat maakt DISC een mooie aftrap van een succesvolle samenwerking!

Samen komen is een begin; samenblijven is een vooruitgang; samenwerken is een succes.

2. Inzicht in jezelf als basis voor persoonlijke groei

Zelfontwikkeling is voor velen een belangrijk onderwerp geworden, zowel in persoonlijke als zakelijke context. Maar om duurzame ontwikkeling in gang te zetten moeten je coachees weten waar ze staan. De eerste en cruciale stap hierbij is zelfreflectie: het grondig leren kennen van jezelf. Alleen op deze manier kan iemand bewuste keuzes maken die in lijn liggen met hun persoonlijke doelen en ambities. Een DISC analyse kan hierbij een waardevol hulpmiddel zijn. Het model bespreekt namelijk:
Nadat ik de uitkomst van de test heb besproken, zet ik samen met de professional in een vervolggesprek deze inzichten om in concrete doelen. In het zogeheten STYP gesprek kijken we naar waar de coachee over een aantal jaar wilt staan en waar we dit jaar aan kunnen werken, op zowel hard- als soft skill gebied! Met behulp van DISC kunnen we de benodigde stappen concretiseren en ervoor zorgen dat deze doelen daadwerkelijk aansluiten bij de individuele ambities en doelstellingen van de coachee.
3. Sterk solliciteren

Wat zijn jouw kwaliteiten en verbeterpunten?

Dit is een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Helaas vinden veel mensen het makkelijker om antwoord te geven op hun verbeterpunten, terwijl ze hun kwaliteiten vaak moeilijker kunnen benoemen. Dit gebeurt niet uit onwil, maar eerder uit onwetendheid. Met een DISC analyse kan ik in mijn coaching sessies zowel iemands kwaliteiten als ontwikkelpunten naar voren halen.

Waarom is het zo belangrijk om deze vraag goed te kunnen beantwoorden? Een bedrijf wil graag weten wat iemand kan bijdragen aan de organisatie. En, als je je kwaliteiten goed kan benoemen, vergroot je de kans om deze kwaliteiten daadwerkelijk in te zetten binnen een nieuwe functie. Hoe geweldig zou het zijn als je kunt werken aan waar je goed in bent en je niet alleen maar hoeft te focussen op wat beter kan?

Bij Your Professionals leren nieuwe professionals daarom ook om een “elevator pitch” op te stellen. Deze pitch vormt voor professionals een brug tussen de potentiële opdrachtgever en hun unieke kwaliteiten, verbeterpunten en werkervaring, waarbij de inzichten verkregen met DISC van onschatbare waarde zijn.

4. Werk moet energie opleveren, niet kosten

Hoe komt het dat sommige activiteiten je leeg laten lopen terwijl anderen je juist opladen, dat de samenwerking met sommige collega’s altijd fijn is en met anderen juist vaak stroef verloopt? Als je weet wat je energie geeft en kost kun je hier op inspelen, zowel in professionele als persoonlijke setting. DISC biedt ook hier waardevolle inzicht in.

Hieronder vind je de grafieken die bij mijn eigen DISC analyse horen. In grote lijnen laten de rechter chart zien dat ik van nature (mijn zogeheten basisstijl) iemand ben die van structuur houdt en graag plan en organiseer in plaats van zomaar iets doe zonder erbij na te denken (blauw). Daarnaast ben ik ook iemand die van waardering, harmonie en duidelijke verwachtingen houdt en zelf goed kan luisteren (groen). Natuurlijk kun je nog veel verder de diepte in gaan qua details, maar in grote lijnen is dat wie ik ben en ook waar ik energie van krijg in mijn werk!

Iedereen is daarentegen net wat anders in verschillende omgevingen. Ik heb de DISC analyse ingevuld op basis van werk. Mijn voorkeursgedrag in deze setting vind je terug in de linker grafiek “responsstijl”. Hier zie je dat mijn blauwe en groene kant nog steeds sterk vertegenwoordigd zijn. Toch zien we een groot verschil in de gele kolommen. Deze ligt tijdens mijn werk ineens bijna 20 punten hoger dan dat ik dit van nature uit. Dit betekent dat ik op het werk makkelijk connecties kan leggen en andere inspireer en meeneem in mijn acties en ideeën. In het bespreken van een DISC analyse gebruiken wij als leidraad dat als er meer dan 20 punten verschil tussen basis- en responsstijl dit je energie kan kosten. Dit is bij mij net niet het geval: ik ben mij er namelijk van bewust en zorg dat ik genoeg momenten pak om even op te laden.

Zo kan DISC je dus inzicht geven in wat je energie geeft en wat je energie kan kosten. Dit is waardevolle informatie waar ik dieper op in ga tijdens mijn coaching om te zorgen dat werk vooral energie oplevert en niet alleen maar energie vraagt!

5. Subtiele aanpassingen, groot verschil

Je bent waarschijnlijk wel bekend met de uitdrukking “behandel anderen zoals jij door hen behandelt wil worden”. Ieder individu is echter uniek, en wat jou drijft of juist demotiveert kan sterk verschillen van je gesprekspartner. Het DISC-model biedt een krachtigere benadering met haar platinum-regel: “behandel anderen zoals ZIJ behandeld willen worden”. Je bereikt dit alleen door je aanpassingsvermogen naar andere communicatiestijlen te vergroten. Een bewustzijn van de behoeften en voorkeuren van anderen en de bereidheid om daar rekening mee te houden in je gedrag en acties is noodzakelijk. Dit betekent niet dat je je coachees gaat imiteren of je eigen communicatiestijl volledig moet veranderen. Het gaat erom subtiele aanpassingen te maken, zoals je praatstijl en tempo, om aan te sluiten bij de voorkeuren van anderen. Op deze manier kun je je bedoelingen beter overbrengen en uitgroeien tot een betere gesprekspartner. Dit resulteert niet alleen in prettigere, maar ook effectievere communicatie en samenwerking voor beide partijen.
Deel dit bericht

Jouw carriere versnellen in de projectenwereld?

Opschalen met een strategische partner?