5x DISC in Coaching
Door Sanne Leenderts, Hr-Consultant Finance
DISC
1. Effectief aftrappen
Samen komen is een begin; samenblijven is een vooruitgang; samenwerken is een succes.
Henry Ford
2. Inzicht in jezelf als basis voor persoonlijke groei
- Je sterke punten
- Je motivaties
- Je ideale werkomgeving
- Gedrag onder stress
- Communicatietips
- Ontwikkelgebieden
3. Sterk solliciteren
Wat zijn jouw kwaliteiten en verbeterpunten?
Dit is een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Helaas vinden veel mensen het makkelijker om antwoord te geven op hun verbeterpunten, terwijl ze hun kwaliteiten vaak moeilijker kunnen benoemen. Dit gebeurt niet uit onwil, maar eerder uit onwetendheid. Met een DISC analyse kan ik in mijn coaching sessies zowel iemands kwaliteiten als ontwikkelpunten naar voren halen.
Waarom is het zo belangrijk om deze vraag goed te kunnen beantwoorden? Een bedrijf wil graag weten wat iemand kan bijdragen aan de organisatie. En, als je je kwaliteiten goed kan benoemen, vergroot je de kans om deze kwaliteiten daadwerkelijk in te zetten binnen een nieuwe functie. Hoe geweldig zou het zijn als je kunt werken aan waar je goed in bent en je niet alleen maar hoeft te focussen op wat beter kan?
Bij Your Professionals leren nieuwe professionals daarom ook om een “elevator pitch” op te stellen. Deze pitch vormt voor professionals een brug tussen de potentiële opdrachtgever en hun unieke kwaliteiten, verbeterpunten en werkervaring, waarbij de inzichten verkregen met DISC van onschatbare waarde zijn.
4. Werk moet energie opleveren, niet kosten
Hoe komt het dat sommige activiteiten je leeg laten lopen terwijl anderen je juist opladen, dat de samenwerking met sommige collega’s altijd fijn is en met anderen juist vaak stroef verloopt? Als je weet wat je energie geeft en kost kun je hier op inspelen, zowel in professionele als persoonlijke setting. DISC biedt ook hier waardevolle inzicht in.
Hieronder vind je de grafieken die bij mijn eigen DISC analyse horen. In grote lijnen laten de rechter chart zien dat ik van nature (mijn zogeheten basisstijl) iemand ben die van structuur houdt en graag plan en organiseer in plaats van zomaar iets doe zonder erbij na te denken (blauw). Daarnaast ben ik ook iemand die van waardering, harmonie en duidelijke verwachtingen houdt en zelf goed kan luisteren (groen). Natuurlijk kun je nog veel verder de diepte in gaan qua details, maar in grote lijnen is dat wie ik ben en ook waar ik energie van krijg in mijn werk!
Iedereen is daarentegen net wat anders in verschillende omgevingen. Ik heb de DISC analyse ingevuld op basis van werk. Mijn voorkeursgedrag in deze setting vind je terug in de linker grafiek “responsstijl”. Hier zie je dat mijn blauwe en groene kant nog steeds sterk vertegenwoordigd zijn. Toch zien we een groot verschil in de gele kolommen. Deze ligt tijdens mijn werk ineens bijna 20 punten hoger dan dat ik dit van nature uit. Dit betekent dat ik op het werk makkelijk connecties kan leggen en andere inspireer en meeneem in mijn acties en ideeën. In het bespreken van een DISC analyse gebruiken wij als leidraad dat als er meer dan 20 punten verschil tussen basis- en responsstijl dit je energie kan kosten. Dit is bij mij net niet het geval: ik ben mij er namelijk van bewust en zorg dat ik genoeg momenten pak om even op te laden.
Zo kan DISC je dus inzicht geven in wat je energie geeft en wat je energie kan kosten. Dit is waardevolle informatie waar ik dieper op in ga tijdens mijn coaching om te zorgen dat werk vooral energie oplevert en niet alleen maar energie vraagt!