Impact maken met Cijfers

In gesprek met Sefa, YP Finance professional

Op jonge leeftijd wist Sefa al dat hij iets met cijfers wilde doen. Inmiddels bouwt hij aan een indrukwekkend cv in de financiële sector. We spraken hem over zijn reis binnen finance, de kansen bij YP, en hoe hij zichzelf steeds opnieuw uitdaagt om te groeien. 

De diepte in

Van de basisschool tot de universiteit – vakken met cijfers heeft Sefa altijd met plezier gevolgd. Na het behalen van zijn bachelor in Bedrijfseconomie richtte Sefa zijn pijlen op een specialisatie in Accountancy. Terwijl hij vier dagen per week werkte, voltooide hij zijn master, inclusief pre-master, in een indrukwekkende 2,5 jaar.

“Het mooie aan Finance is dat je echt waarde toe kan voegen aan organisaties. Als Accountant bezocht ik wekelijks verschillende klanten, wat mij veel ervaring opleverde. Die afwisseling is leuk maar ik wilde voor een langere tijd de cijfers in kunnen duiken – meer ontwikkelingen kunnen realiseren om een bedrijf verder te helpen.”

Je merkt dat er een gunningsfactor aanwezig is, iedereen wilt elkaar zien groeien.

De klik met YP

Tijdens zijn zoektocht naar meer diepgang trok een LinkedIn berichtje van Roman, Business Manager bij YP, zijn aandacht. De persoonlijke maar toch zakelijke benadering sprak Sefa aan. “Dat is nu bijna twee jaar geleden, en het voelde meteen goed,” herinnert hij zich. “Bij YP kon ik aan de andere kant van de tafel zitten; meekijken met bedrijven voor een langere periode en dankzij interim alsnog de afwisseling ervaren. Er was gelijk een fijne connectie met zowel de interne afdeling als de andere professionals; een open en sociale cultuur waar iedereen een babbeltje met elkaar maakt. Ook merk je dat er een gunningsfactor aanwezig is, iedereen wilt elkaar zien groeien. Dat is toch iets waar ik mijn kracht uit haal.

Je hebt de tijd om uit te zoeken wat bij je past en welke richting je op wil.

Groeien in de projectenwereld

Als interim-professional geniet Sefa van de diversiteit aan opdrachten. “Omdat je via YP meestal zes maanden tot een jaar bij een bedrijf werkt, kun je naast bijdragen ook zelf snel groeien, zowel in de breedte als in de diepte. Je hebt de tijd om uit te zoeken wat bij je past en welke richting je op wil.”

Zo heeft Sefa in slechts twee jaar twee grote namen aan zijn cv kunnen toevoegen: verzekeraar Nationale Nederlanden en bouwbedrijf Boskalis. Beide opdrachten als Financial Reporter binnen Finance teams van 10-15 collega’s. De opdracht bij Boskalis was zijn grootste uitdaging tot nu toe. “Het was mijn tweede opdracht dus ik was een stuk proactiever en heb meer werk naar me toegetrokken. De lat lag sowieso hoger maar ik merkte dat ik deze prima kon halen.”

Een voorbeeld hiervan was de belangrijkste en grootste jaarrekening, die met een harde deadline bij het accountantskantoor moest liggen. “De druk lag hoog en we moesten op tijd aanleveren. Waar ik eerst verantwoordelijk was voor 20 tot 30% van de taken, nam ik uiteindelijk 60% voor mijn rekening. Dit heeft me wat overuurtjes gekost maar ik heb wel laten zien dat ik de verantwoordelijkheid pak en aankan. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Coaching en training

Om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen, volgde Sefa ook diverse trainingen van YP. “Communiceren met Impact” en “Manage Your Energy” hielpen hem effectiever te communiceren en zijn tijd beter te managen. Hoewel hij de Power BI-cursus nog niet heeft toegepast, ziet hij deze ook als een waardevolle toevoeging.

“Communicatie gaat verder dan praten,” deelt Sefa. “Het draait om luisteren en begrijpen. Waar ik eerder soms aan de slag ging terwijl het verzoek niet duidelijk was, vraag ik nu door tot alles helder is. Zo kan ik het werk gelijk goed doen. Ook ben ik assertiever geworden; als ik ergens over twijfel of het niet wil, maak ik dat nu bespreekbaar.”

Naast passende trainingen en opdrachten speelt een persoonlijke Development Coach bij YP in zijn groei een belangrijke rol. “Laura, mijn coach, helpt me om mijn doelen te bereiken en communiceert mijn wensen naar sales, zodat ik de juiste opdrachten krijg. Ook stelde ze bijvoorbeeld voor om met een andere professional in controlling te spreken om een beter beeld te krijgen van die rol.”

Blik op de toekomst

Op de lange termijn wil Sefa zich namelijk ontwikkelen tot een allround Controller, met aandacht voor financial, business, en project controlling. “De rol van Finance Controller trekt me aan omdat je daarin degene bent die alle cijfers controleert en zorgt dat ze veilig, correct en volledig zijn. Maar de strategische aspecten van de Business Controller trekken me ook zeker.”

Hoewel ik nog geen uitgebreide ervaring heb in controlling,  schat ik dat ik momenteel 70% van de benodigde kennis heb. De resterende 30% zal ik gaandeweg opdoen door learning on-the-job en trainingen.” Omdat project control inhoudelijk nog ontbreekt in zijn kennis, overweegt Sefa cursussen als Agile Scrum en Prince2. Stuk voor stuk trainingen die binnen de YP catalogus beschikbaar zijn.

Sefa’s ultieme droom is om zijn expertise uiteindelijk toe te passen in de voetbalwereld of de automotive sector. Door gerichte opdrachten, relevante trainingen en een heldere leerlijn, ondersteunt YP Sefa op zijn pad.

Haal het maximale uit je potentieel en probeer alles wat je in je hebt te bereiken.

Growth tips

Met zijn drive, assertiviteit en social skills heeft Sefa aanzienlijke vooruitgang geboekt in zijn carrière. Voor professionals die ook willen groeien heeft hij de volgende tips:

Deel dit bericht

Jouw carriere versnellen in de projectenwereld?

Opschalen met een strategische partner?