Van Solar naar Servers

In gesprek met IT professional Abdes

Inmiddels maakt hij grote stappen, maar om van zijn passie zijn beroep te maken heeft Abdes een lange weg afgelegd.  We spraken hem over zijn liefde voor IT, zijn groei bij Your Professionals en zijn inspirerende doorzettingsvermogen. 

De weg naar IT

De ICT heeft Abdes altijd aangetrokken. “Als kind vond ik het al leuk om aan PC’s te sleutelen. Ik was alleen wat drukker dus kreeg na de basisschool het advies om praktijkonderwijs te volgen. Hierdoor heb ik elektrotechniek gestudeerd, terwijl ik eigenlijk altijd IT wilde doen.” 

Met zijn technisch diploma op zak probeerde Abdes door te stromen naar ICT Niveau 2, maar vanuit een praktijkopleiding bleek dit niet mogelijk. Hij vervolgde zijn pad in de elektrotechniek en werkte naast zijn studie als zonnepanelenmonteur. Ondanks deze omweg bleef zijn IT-droom intact, en twee jaar later was het bij poging drie raak: als uitzondering mocht hij starten met ICT Niveau 4. Abdes rondde de studie niet alleen succesvol af maar werd door zijn docent zelfs aangemoedigd om het hbo te overwegen.

Hoewel hij zijn opleiding met gemengde gevoelens voltooide, heeft het hem gevormd tot wie hij nu is. “Ik weet heel goed wie ik ben en wat ik wil. Aan de ene kant voelde het alsof ik zes jaar heb weggegooid. Aan de andere kant heb ik laten zien dat ik het kan, ondanks dat mensen zeiden dat ik niet goed genoeg was.”

Een vliegende start bij Your Professionals

Toen Abdes via LinkedIn werd benaderd door onze Business Manager Imran Aslam, kwam dat op een uitgelezen moment. “Na mijn studie werkte ik een paar jaar als Remote Support Engineer en Modern Desktop Beheerder via verschillende detachteringsbureaus. Ik wilde doorgroeien richting systeembeheer maar die mogelijkheid bood mijn werkgever niet.”

In mijn tweede maand bij Your Professionals had ik zowel een opdracht als Microsoft certificaat binnen.

Bij YP vond Abdes de kansen die hij zocht. “Naast de persoonlijke toon spraken de doorgroeiopties mij heel erg aan; de mogelijkheid om certificaten te behalen en de theorie vervolgens bij verschillende opdrachtgevers toe te passen. In mijn eerste maand had ik nog geen opdracht en kon ik direct aan mijn certificeringen werken. In mijn tweede maand bij Your Professionals had ik zowel een opdracht als een Microsoft certificaat binnen.”

Twee jaar later bevindt Abdes zich inmiddels in zijn derde opdracht en kijkt hij tevreden terug op de groei die hij in korte tijd wist te behalen. Van junior systeembeheerder bij zorginstelling SHO en Modern Desktopbeheerder bij voertuigfabrikant Royal Terberg Group, maakte hij bij consultancybureau Hallo een mooie sprong vooruit als medior Systeembeheerder. Met wel 200 verschillende klanten biedt de opdracht genoeg uitdaging en afwisseling. “Je krijgt te maken met simpele omgevingen van 2 of 3 gebruikers of complexe omgevingen met duizenden werknemers.” 

Coaching en training

Buiten de kans om diverse ervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers, is de uitgebreide trainingscatalogus van YP aan Abdes goed besteed. Zo volgde hij bij Your Professionals onder andere de trainingen Scrum Master, Communiceren met Impact en Microsoft Azure Administator AZ-104. “Het Microsoft certificaat had ik al maar omdat ik de materie al een tijdje niet heb gebruikt heb ik de training opnieuw gevolgd. Bij veel certificaten is het vaak zelfstanding online studeren, maar van een trainer en klassikale sessies leer je juist ook heel veel.”

Ook waardeert hij de persoonlijke begeleiding van zijn Development Coach. “Iris helpt mij heel goed op het moment dat ik er ergens mee zit. Afgezien van de standaard zaken zoals faciliteiten of systemen, ondersteunt ze me vooral op het gebied van soft skills, zoals mensenkennis en het communiceren met klanten.”

Blik op de toekomst

Als stip aan de horizon heeft Abdes een helder doel voor ogen. “De komende twee tot drie jaar wil ik mij doorontwikkelen tot Senior Systeembeheerder. De benodigde certificaten heb ik in principe al dus dit betekent voornamelijk veel ervaringen opdoen in verschillende omgevingen. Uiteindelijk wil ik de stap maken naar zelfstandig ondernemen.” 

Naast het aanbieden van passende opdrachten die aansluiten bij zijn ambities, ondersteunt Your Professionals Abdes ook bij het najagen van zijn ondernemersdroom. Ondernemerschap is namelijk een van onze vier kernwaarden. Binnenkort maakt Abdes daarom de overstap van standaard dienstverband naar het Partnermodel van Your Professionals – een verdienmodel voor specialisten waar de zekerheden van loondienst en de mogelijkheden van freelancen samenkomen. 

Zoek binnen je werk naar kansen en pak deze ook.

Growth tips

Met zijn leergierigheid, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen heeft Andreas aanzienlijke vooruitgang geboekt in zijn carrière. Voor professionals die ook willen groeien heeft hij de volgende tips:

Deel dit bericht

Jouw carriere versnellen in de projectenwereld?

Opschalen met een strategische partner?