Het belang van L&D binnen waardegericht organiseren
De medewerker als hart van de organisatie
Waardegericht organiseren speelt een sleutelrol bij het realiseren van duurzaamheid, innovatie en groei binnen organisaties. Belangrijke topics die voor moderne bedrijven hoog op de agenda staan. We spraken met Saskia Torn Broers, Head of L&D bij Your Professionals, over de essentie van waardegericht organiseren, de cruciale rol hierin van L&D, en praktische voorbeelden en strategieën voor implementatie.
Wat is waardegericht organiseren?
Waardegericht organiseren draait om het erkennen dat mensen het hart van een organisatie vormen. Medewerkers zijn niet slechts middelen om doelen te bereiken, maar waardevolle bijdragers aan het succes en de groei van de organisatie. Zoals Saskia, Head of L&D bij Your Professionals, benadrukt: “Een organisatie bestaat uit mensen. Mensen zijn hiermee het belangrijkste kapitaal van je organisatie.”
Door medewerkers te zien als waardevol human capital en niet als kostenpost, creëer je een omgeving waarin zij kunnen floreren. Dit leidt tot een gezonde en duurzame organisatie. De moderne professional is niet alleen gericht op het uitvoeren van taken, maar ook op persoonlijke groei en zingeving in het werk. Ze zijn bewust van hun eigen drijfveren en waarden, en willen dat hun werk betekenisvol en van waarde is. Dit is wat we een postmoderne professional noemen: iemand die zijn persoonlijke overtuigingen en doelen wil aligneren met de missie van de organisatie.
Holistische benadering
Waardegericht organiseren maakt deel uit van een holistisch model, waarin de gehele mens en de volledige organisatie worden beschouwd. Dit betekent niet alleen de afzonderlijke onderdelen van een organisatie bekijken, zoals de verschillende afdelingen met hun eigen doelen, middelen en processen, maar ook hoe deze onderdelen samenhangen en elkaar beïnvloeden. Binnen dit model wordt human capital als een integraal onderdeel van de waardecreatie van de organisatie gezien in plaats van een losstaande kostenpost.
Een holistische benadering benadrukt dat succes niet alleen wordt gemeten in financiële termen, maar ook in termen van welzijn, duurzaamheid en maatschappelijke impact. Dit houdt in dat organisaties niet alleen kijken naar wat medewerkers doen, maar ook naar wie ze zijn, wat hen motiveert en hoe ze zich kunnen ontwikkelen. Het holistische model ziet medewerkers als complete personen met unieke talenten, interesses en drijfveren.
Integratie in de Moderne Bedrijfscultuur
De bedrijfscultuur is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Waar vroeger de focus lag op taakgerichte benaderingen, is er nu een verschuiving naar persoonsgerichte benaderingen. Professor Dr. Lidewey van der Sluis beschrijft deze evolutie als volgt:
1.0 Mindset
2.0 Mindset
3.0 Mindset
4.0 Mindset
Hierbij is het belangrijk om aan te stippen dat deze evolutie niet betekent dat iedere organisatie in de 21e eeuw ook een 4.0 mindset bezit.
De rol van L&D
Op zowel strategisch, tactisch als operationeel vlak speelt L&D een onmisbare rol in het verankeren van waardegericht organiseren in de bedrijfscultuur. Dit omvat het ontwerpen van trainingen en ontwikkelingsprogramma’s die niet alleen gericht zijn op het versterken van kennis en vaardigheden, maar ook de kernwaarden van het bedrijf weerspiegelen en versterken. Saskia benadrukt het belang van continue educatie en de rol van leiderschap bij het bevorderen van een cultuur van leren en groei.
“Drie factoren zijn hierbij essentieel” benoemt Saskia.
- 1. Organisatiestructuur Zijn er multidisciplinaire teams en hoe worden deze gefaciliteerd? Bevordert de organisatie samenwerking over afdelingen heen en wordt innovatie gestimuleerd door diverse expertise samen te brengen.
- 2. Leiderschap Hebben managers de vaardigheden om faciliterend te leiden en is er een duidelijk leiderschapslandschap? Bij faciliterend leiderschap creëren managers de juiste omstandigheden voor teams om te excelleren, in plaats van puur opdrachten uit te delen.
- 3. Medewerkersontwikkeling Welke vaardigheden hebben medewerkers nodig om te floreren? L&D moet focussen op zowel technische als zachte vaardigheden, zoals communicatie en teamwork, om medewerkers te helpen zich volledig te ontwikkelen en innovatie te stimuleren.
Voorbeelden uit de praktijk
Ook binnen Your Professionals wordt waardegericht organiseren actief toegepast. Medewerkers worden actief betrokken bij de bedrijfsvisie en strategie, wat leidt tot een sterkere binding en betere prestaties. Medewerkers krijgen de kans om hun visie te delen en mee te denken over de toekomst van de organisatie. Zo werden er vorig jaar sessies gehouden met L&D, directie en marketing om gezamenlijk de marktstrategie te bepalen. Door een integrale aanpak en samenwerking tussen afdelingen krijgt human capital vorm, wat innovatie en procesverbeteringen stimuleert. Dit is de essentie van “organisatie 3.0,” waar medewerkers de kern van de organisatie vormen.
Bij Microsoft heeft een soortgelijke benadering geleid tot een cultuur van innovatie en samenwerking. Door werknemers als partners te zien en hen te betrekken bij strategische beslissingen, heeft Microsoft een omgeving gecreëerd waar creativiteit en groei worden gestimuleerd. Dit bedrijf heeft succesvolle programma’s geïntroduceerd die medewerkers aanmoedigen om nieuwe ideeën te verkennen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Het management ondersteunt een open communicatiecultuur, waar feedback van werknemers serieus wordt genomen en vaak leidt tot directe veranderingen en verbeteringen binnen het bedrijf.
Uitdagingen en oplossingen
“Een belangrijke uitdaging bij het implementeren van waardegericht organiseren is de verschuiving van een top-down naar een inclusieve en participatieve cultuur,” legt Saskia uit. “Managers moeten in staat zijn om energie uit hun teams te halen en een “wij-gevoel” te creëren. Dit vereist een focus op ego-loos management en het omarmen van een build culture. Build culture richt zich op het bouwen aan teamspirit, bevorderen van ontwikkeling en een lerende organisatiecultuur. Er is ook ruimte voor het maken van fouten en om van elkaar te leren.”
De overgang naar een waardegerichte organisatie vraagt om een cultuurverandering die niet van de ene op de andere dag plaatsvindt. Het is essentieel dat het hoger management het goede voorbeeld geeft en actief betrokken is bij het proces. Transparantie, open communicatie en een duidelijke visie op leiderschap zijn onmisbaar om deze verandering succesvol door te voeren.
Het meten van impact
Door het meten van de impact van waardegericht organiseren krijgt een organisatie inzicht in welke aspecten goed werken en waar verbeteringen nodig zijn. “Door gebruik te maken van verschillende meetinstrumenten kunnen organisaties een duidelijk beeld krijgen van hun prestaties en de tevredenheid van hun medewerkers” deelt Saskia. Hier zijn enkele belangrijke meetinstrumenten en hoe ze kunnen worden ingezet:
- Verzuimcijfers Het bijhouden van verzuimcijfers helpt organisaties om patronen te identificeren en mogelijke oorzaken van ziekteverzuim aan te pakken. Hoge verzuimcijfers kunnen wijzen op problemen zoals stress of een ongezonde werkomgeving. Door deze cijfers regelmatig te analyseren, kunnen organisaties proactieve maatregelen nemen om het welzijn van hun medewerkers te verbeteren.
- Medewerkersinitíatieven Het aantal en de kwaliteit van initiatieven die door medewerkers worden genomen, kunnen een goede indicatie zijn van hun betrokkenheid en motivatie. Een cultuur waarin medewerkers worden aangemoedigd om nieuwe ideeën en verbeteringen voor te stellen, wijst op een gezonde, waardegerichte organisatie.
- Verloopcijfers Hoge verloopcijfers kunnen duiden op ontevredenheid onder medewerkers of een gebrek aan groeimogelijkheden binnen de organisatie. Door exit-interviews te voeren en de feedback te analyseren, kunnen organisaties strategieën ontwikkelen om medewerkers langer aan zich te binden.
- Energieniveau op de werkvloer Regelmatige surveys en energie-audits kunnen inzicht geven in de energieniveaus en het moraal van medewerkers. Instrumenten zoals de Gallup Q12-Employee Engagement Survey kunnen helpen om specifieke gebieden te identificeren waar verbeteringen nodig zijn. Hoge energieniveaus duiden op een positieve en productieve werkomgeving.
- Ontwikkeltrajecten per medewerker Het bijhouden van individuele ontwikkeltrajecten helpt om te beoordelen hoe effectief de organisatie is in het ondersteunen van de groei en ontwikkeling van haar medewerkers. Door te monitoren hoe medewerkers zich ontwikkelen en welke vaardigheden ze opdoen, kan de organisatie gerichte trainingen en ondersteuning bieden.
Zelfreflectie voor succesvolle implementatie
Voor een succesvolle implementatie zal de hele organisatie betrokken moeten zijn bij het creëren van waarde binnen de business. “De kunst is om vanuit purpose naar binnen en naar buiten te werken. Dit betekent dat de visie en waarden van het bedrijf zowel intern gecommuniceerd en nageleefd moeten worden, maar ook extern zichtbaar moeten zijn in klantrelaties en maatschappelijke betrokkenheid.” legt Saskia uit. Wil je als bedrijf waardegericht en future proof organiseren, stel dan de volgende reflecterende vragen:
- Werken we top-down of in creatie, waarbij top managers i.s.m. medewerkers de business creëren?
- Doorleven alle lagen van de organisatie de purpose van de organisatie?
- Kost human capital geld of brengt het geld op?
- Heeft onze organisatie een 1.0, 2.0, 3.0 of 4.0 mindset en past waardegericht organiseren hierbij?
- Wat is onze visie op leiderschap?
- Hoe is HR ingericht?
- Is er een leer cultuur?
- Hoe ziet het beloningssysteem eruit?
- Sluit het competentiehuis aan?
“Waardegericht organiseren kan een organisatie naar nieuwe hoogten brengen. Door medewerkers als waardevolle partners te zien en hen te betrekken bij de strategische doelen, wordt een cultuur van samenwerking, groei en duurzaam succes gecreëerd,” concludeert Saskia.
Conclusie
Waardegericht organiseren stelt bedrijven in staat om niet alleen financiële doelen te behalen, maar ook een positieve impact te hebben op medewerkers en de bredere gemeenschap. Door human capital te waarderen en te integreren in een holistisch model, kunnen organisaties een cultuur van betrokkenheid, innovatie en duurzame groei creëren. Succesvolle implementatie vraagt om strategische inzet van L&D, faciliterend leiderschap en een inclusieve cultuur. Het meten van impact en het betrekken van medewerkers bij strategische doelen versterken de organisatie, waarbij de kracht van een organisatie ligt in het hart van haar mensen.