Wet DBA
Wat verandert er voor ZZP'ers?
De strengere handhaving rondom schijnzelfstandigheid zet de spelregels voor zelfstandigen flink op scherp. Als ZZP’er kun je vanaf 2025 te maken krijgen met veranderingen die invloed hebben op hoe je je werk doet, hoe je contracten worden beoordeeld en welke risico’s daarbij komen kijken. Maar wat verandert er precies, en wat betekent dit voor jou? Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij.
Wat verandert er in 2025?
Hoewel de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) al jaren van kracht is wordt er pas in 2025 actief op gehandhaafd. Met de strengere controles wil de overheid schijnzelfstandigheid aanpakken en voorkomen dat zelfstandigen in werkelijkheid werken als werknemers, zonder de bijbehorende rechten zoals pensioen, vakantiegeld en loondoorbetaling bij ziekte. De positie van echte zelfstandigen moet hiermee wordt beschermd en dat werkgevers niet onterecht voordeel behalen door zelfstandigen in te schakelen waar eigenlijk een arbeidsovereenkomst op z’n plaats is.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
Strengere beoordeling van arbeidsrelaties
De Belastingdienst gaat strenger kijken naar de afspraken tussen jou en je opdrachtgever. Hierbij wordt gekeken naar:
Gezagsverhouding: Wordt je werk aangestuurd en gecontroleerd alsof je een werknemer bent?
Inbedding: Is je werk essentieel voor de kernactiviteiten van het bedrijf?
Ondernemerschap: Werk je echt zelfstandig, bijvoorbeeld met meerdere opdrachtgevers?
Risico op boetes voor opdrachtgevers
Als blijkt dat een opdrachtgever een schijnzelfstandige heeft ingehuurd, kan dit leiden tot hoge boetes en naheffingen. Hierdoor worden opdrachtgevers voorzichtiger in het inschakelen van ZZP’ers.
Meer controle en handhaving
De Belastingdienst krijgt meer capaciteit om te controleren of de regels worden nageleefd. Dit kan betekenen dat jouw opdrachtgevers scherper letten op contracten en werkwijzen.
Wat betekent dit voor jou als ZZP'er
Deze veranderingen kunnen een grote impact hebben op jouw werk. Zo kan het zijn dat:
- Opdrachtgevers terughoudender worden in het aanbieden van opdrachten aan zelfstandigen vanwege het risico op boetes.
- Je aangesproken wordt op je ondernemerschap, zoals het hebben van meerdere opdrachtgevers of het nemen van ondernemersrisico’s.
- Het belangrijker wordt om je contracten en werkwijzen zorgvuldig vast te leggen om duidelijk te maken dat je echt zelfstandig bent.
Hoe kun je je voorbereiden
-
Zorg voor een waterdicht contract
Werk met contracten die duidelijk maken dat je een zelfstandige bent. Gebruik bijvoorbeeld modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. -
Werk aan je ondernemerschap
Toon aan dat je zelfstandig opereert door meerdere opdrachtgevers te hebben, je eigen tarieven te bepalen en zichtbaar te zijn als ondernemer, bijvoorbeeld via een website of zakelijke social media. -
Maak gebruik van een project contract
Een projectcontract kan een goede oplossing zijn als je langdurig bij één opdrachtgever werkt. Hiermee blijf je zelfstandig, maar voldoe je aan alle wettelijke eisen. Bij Your Professionals regelen we dit voor jou en je opdrachtgever, zodat je zorgeloos kunt blijven werken.
Wat doet Your Professionals voor jou?
Ondernemerschap zit in ons DNA. Bij Your Professionals begrijpen we dat de nieuwe wetgeving onzekerheid kan brengen. Daarom bieden we oplossingen zoals het Partnermodel en het projectcontract. Of je nu kiest voor meer zekerheid of maximale flexibiliteit, wij regelen de administratie en ondersteunen jou met de tools om te blijven groeien in je vak.